2013. február 20., szerda

Arcápolás télen


Még igen csak a tél van jelen, ezért aktuális még ez a bejegyzés.




Kleopátra szamártejben fürdött, Nofretiti mézes pakolással tartotta fiatalon a bőrét. Ez talán felesleges úri luxusnak tűnik, de mivel bőrünk ki van téve a környezet káros hatásainak (szmog, hideg, szél), ma is szükséges hasonló jókkal tejben-vajban füröszteni.




Arcunk az egyetlen testrészünk, ami még télen is szabadon marad. Mivel ez az, amivel kommunikálunk, jó odafigyelni rá, hiszen ez az első találkozási felület, ami alapján benyomás alakul ki rólunk.

Az első huszonöt évig szervezetünk fejlődik, a természet adja a szép bőrt, utána már öregedünk, harmincas éveinkben az életvitelünk, az ötvenes évektől kezdve magunk adjuk meg a szépségét.

Meglepő, de ráncainkért 80-90 százalékban a fényviszonyok (UV, nap stb.) a felelősek, és csak 10-20 százalékuk az, amiért a genetikai öregséget okolhatjuk.

A fűtött szoba levegőjének és a téli levegő alacsony páratartalmának szárító hatása van, bőrünk nedvessége csökkenni kezd.  Ilyenkor arcbőrünk kiszárad, húzódik, viszket, irritált és érzékeny lesz. Mindez megfelelő kozmetikai termékek használatával elkerülhető.

A megfelelő arckrém beszerzésekor több szempontot is figyelembe kell venni. Legelső, hogy meg kell határoznunk bőrünk típusát: normál, száraz, kombinált vagy zsíros.




Kisbabák krémezésekor minden esetben csak biotermékeket válasszunk, ide tartozik a popsikrém is.







A férfiak sem hagyhatják el a bőrápolást, ugyanúgy szükséges kezelni, mint a hölgyeknek, már megjelentek a drogériákban a „man" arcápolók.











A felnőtt arcbőr ápoltságához hozzátartozik a bőrtípus szerinti tisztítás. A tiszta bőr hatékony védelem a mitesszerek, pattanások kialakulása ellen. Mindezt naponta kétszer tegyük, reggel és este egyaránt.

Az arcápolás első fázisa a tisztítás, amikor az előzőleg felvitt krém maradványait és az arcra tapadt szennyeződéseket eltüntetjük.

Második lépésként szükséges a bőrtípusnak megfelelő tonik használata, e nélkül a felkent krémünk több mint fele nem fog tudni felszívódni és kifejteni a hatását; ez sem megspórolható tétel.

Végül jöhet a hidratálás, mivel napszakonként más-más biokémiai folyamat zajlik a testünkben, ezért nappali és éjszakai krémet is használjunk, napszaknak megfelelően.

Huszonöt év felett csökken a bőrünkben a kollagén és az elasztin termelődése, (bőrünk rugalmasságáért, feszességéért felel), és mivel a szemkörnyéken érzékenyebb és vékonyabb bőr van, ezért a szemkörnyék-ápoló sem elhanyagolható.

Ajkaink is látványosan ki tudnak száradni, ezért használjunk ajakápolót is.

Még egy-két apró tipp. Fürdés, arcmosás után tudja a leghatékonyabban befogadni arcunk a hidratáló krémet, amikor a bőr felmelegedik. A hideg idővel szemben bőrünket sminkkel is óvhatjuk. Télen párásítsuk a lakást, továbbá a kamilla gőzfürdő megnyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, és még a náthával szemben is megvéd.

Nem elhanyagolandó a bőr radírozása, hámlasztása sem, mely az új sejtek termelődését ösztönzi. Hámlasztó kúrát csak télen érdemes alkalmazni, mert érzékennyé teszi a bőrt a fénnyel szemben és pigmentfoltok jelenhetnek meg. Zsíros, gyulladt, pattanásos bőrt nem javasolt szemcsés radírral, úgynevezett mechanikai peelinggel dörzsölni, mert a sérült, pattanásos bőrön a baktériumokkal teli faggyúréteg tovább fertőződhet. Ezért biológiai vagy kémiai peelinget érdemes használni, ezek dörzsölés nélkül fejtik ki a hatásukat, s maszkok formájában kaphatók. Száraz, érzékeny bőrűek a lehető legkisebb szemcsés radírral finoman dörzsöljék át a bőrüket. Zsíros bőrűek heti kétszer, száraz bőrűek maximum heti egyszer hámlasszák bőrüket. Kutatások szerint egyenletes bőrszín elérése akár tíz évet fiatalít. Testünk más részei is megkívánják a radírozást, hiszen utána sokkal könnyebben befogadja a testápoló krémeket, balzsamokat.

Tisztítás után kényeztessük, tápláljuk még orcánkat finom pakolásokkal, például holt-tengeri vagy csokoládépakolással, de a kozmetikai műhelyek is kínálnak hasonló finomságokat, mint már az ókorban is használt és újra divatba jött aranypakolást vagy kaviárpakolást.

Nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, mivel az arcradírozás és pakolások házilag is elkészíthetők, arcradír például olívaolaj és a finom szemcsés tengeri só összekeverésével. A pakolásokat a megtisztított és leradírozott bőrre kenjük fel vastagon, és miután megszáradt, mossuk le langyos vízzel, tonikkal töröljük át, végezetül kenjük be hidratáló krémmel.





Mézpakolás: két evőkanál túrót keverjünk össze fél mokkás kanál mézzel, majd kenjük az arcra, nyakra, dekoltázsra.

Zsíros bőrűek kényeztetésére heti egyszer élesztő pakolás javasolt, mely rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami különösen jó a zsíros bőr megfelelő működéséhez. Fél kocka élesztőt keverjünk el kevés natúr joghurttal, hogy krémessé váljon.







Csokoládépakolásnál 70-80 százalékos ét csokit használjunk, a kakaó antioxidáns tartalmú, segíti a sejtregenerációt, látványosan javítja a bőr minőségét, revitalizál, aktiválja a zsírbontást, hidratálja a bőrt.








Nemcsak külsőleg, de belsőleg is tudunk tenni bőrünk rugalmasságáért, napi minimum 1,5 liter víz fogyasztásával, vitamindús táplálkozással, méregtelenítő kúrák, gyógyteák rendszeres fogyasztásával.







Kutatások azt bizonyítják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása fokozni tudja a bőr feszességét és rugalmasságát, illetve csodálatosan karbantart még a 8 óra alvás, amíg mi álmodunk, a sejtek közben regenerálódnak.
Forrás: http://hetek.hu







Válassz a Hemel termékkínálatából.













Arcápolási termékeink: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.202735843202820&type=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése