2013. január 25., péntek

Felhasznált gyógynövények


BAZSALIKOM
Felhasználható részei: levelek, és a virág felső része.
A bazsalikomot sikeresen használják bőrfertőzések, különösen a faggyúmirigy gyulladásának kezelésére. Emellett erősíti a szervezet ellenálló képességét is. A növényt rákos daganatok gyógyítására is alkalmazta Hildegart. Pattanás: bőrre alkalmazva elpusztulnak a baktériumok. Serkenti az immunrendszert. Hatására a kórokozókkal szembeni ellenállóságért felelős antitestek termelődése 20%-kal növekszik. Ez segít annak a feltételezésnek az elfogadásában, amely szerint a bazsalikom, hatásos a baktériumokkal szemben, valamint alátámasztja a fertőző betegségek kezelésében betöltött szerepének helyességét is.



CITROM  
Hatásai: élénkítő, erősítő, szíverősítő, érfal-erősítő, vérképző, nyugtató, féregűző, rovarcsípés hatásait csökkentő, méregtelenítő, sebgyógyító.
Külsőleg: herpesz, kiütések, pattanások, rovarcsípés, túlzott faggyútermelés, és bőrproblémák ellen.



EUKALIPTUSZ
Felhasználható részei: gyökér, levelek.
A mai herbalisták helyi fertőtlenítőnek, toroköblítőnek, torokgyulladásra, valamint asztma, hörghurut, légzőszervi megbetegedések gyógyítására javasolják. Baktériumölő hatása teszi hatásossá a kisebb sebek és karcolások kezelésére is.
Hatásai: működésszabályozó, antiszeptikus, fertőtlenítő, légzéskönnyítő, nyálkaoldó, erősítő.
Külsőleg: A bőrön lévő élősködőket elpusztítja, rovarcsípés fájdalmait enyhíti.



KAKAÓ
Felhasználható része: a mag.
Élénkítő hatású, javítja az emésztést, könnyíti a véráramlást a szív felé, és a mellkasi panaszkodók számára megkönnyíti a légzést. A kakaóvajat égési sebekre, kicserepesedett szájra, kopaszodó fejbőrre kenték. Sebek kezelésére is ajánlották a kakaóvajat, mint a gyógyulást elősegítő krémet. Asztmás betegeknek belsőleg forró kakaót – mint kávéhelyettesítőt – ajánlottak. Javallották továbbá „akut betegségekből lábadozó betegek” részére is.






KAKUKKFŰ
Felhasználható részei: levelek és a virágok felső része.
Hildegart a növényt a bőrpanaszok legkiemelkedőbb ellenszerének tekintete, és feltételezte, hogy fertőzések ellen is használható. Kúrálja az isiászt, a fej fájdalmait, valamint az epilepsziát. A rémálmok biztos ellenszere. Megtisztítja a testet a váladéktól, módfelett nyugtatja a gyomrot és kiűzi a szelet. Külső fertőtlenítő szerként is alkalmazható. Fejfájásra és emésztési zavarokra is ajánlották. Tartósító, baktériumölő és gombaellenes tulajdonságú. Emésztésserkentő, görcsoldó hatású, valamint köhögéscsillapító.
Hatásai: általános működésszabályzó, idegerősítő, izzasztó, nyugtató, Baktériumölő, sebgyógyító, fertőtlenítő.
Használata külsőleg: sebek, bőrbetegségek, izületi gyulladás, reuma, hajhullás.



KAMILLA
Felhasználható része: a virág.
Számos bőrápoló készítmény illatanyaga. Hajmosóként is használják, mivel csodálatos ragyogást ad – különösen a szőke – hajnak. Külsőleg a sebek gyógyításának elősegítésére és különböző gyulladások megelőzésére javasolják. Belsőleg, láz, emésztési zavarok, idegesség és álmatlanság ellen ajánlják. Tudományos kutatások igazolták a központi idegrendszerre gyakorolt, nyugtató hatását. A kamilla sikeresen gyógyítja a különböző izületi gyulladásokat. Kimutatták, hogy a kamillaolaj csökkenti a sebek gyógyulásaihoz és a bőr regenerálódásához szükséges időt. Vágásokra, zúzódásokra, vagy égési sebekre készítsünk erős kamillafőzetet, hűtsük le, és kenjük a sérült felületre. Senki sem tudta, hogy a kamilla miért fertőzésmegelőző hatású, mindaddig, amíg angol kutatók fel nem fedezték a növény élénkítő hatását, az immunrendszer fertőzések elleni védettséget biztosító fehérvérsejtjeinek működésére.



LEVENDULA

Felhasználható: nyugtató teakeverékben, fürdőkben, pakolásokra, reuma és ideggyulladás kezelésére.









MENTAFÉLÉK
Felhasználható része: levelek és a virágok.
Frissítő, elősegíti az emésztést. Köszvényre ajánlotta Hildegart. Mindenfajta kitörni akaró betegség ellen jó. Fejfájásra, asztma, sebek, égések, horzsolások, rovarcsípések és fullánkos marások, fogfájás kezelésére. Álmatlanság esetén, valamint ajánlják nyugtató ülőfürdőként. Számos fájdalomcsillapító krém alkotó része. Számtalan baktériumot, valamint az ajak herpeszt okozó Herpes simplex vírust is elpusztítja. Fertőtlenítő.






NARANCS
Hatásai: emésztésjavító, nyugtató, közérzetjavító, bőrnyugtató.
Használata – külsőleg: száraz bőrre, bőrtisztító, erősen repedezett bőrre.







ROZMARING
Felhasználható része: levelek.
Évszázadokon át a köszvény, hajkorpa és a bőrbetegségek ellen, valamint a kopaszság megelőzésére használták. Serkenti a keringési-, emésztő-, és az idegrendszert. Emellett fejfájás, emésztési zavarok, izomláz ellen, valamint a korai kopaszodás megakadályozására. Nyugtató ülőfürdőként is javasolják.
Hatásai: általános működésszabályzó, szíverősítő, köszvény kialakulását akadályozó, izzasztó.
Használata külsőleg: Izomfájdalmak, reuma, kimerültség ellen, égési sebek, sebek ápolására, hajhulláskor, korpásodás ellen, (borogatással, szeszes oldatának bedörzsölésével) szemfürdő, gyengén látás esetén.

ZSÁLYA
Felhasználható része: levele.
A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy izzadás gátlóként, tartósítóként, sebek kezelésére és emésztésserkentőként egyaránt hatásos. Epilepszia, mellkasi bántalmak ellen egyaránt javasolt.
Javítja az érzékeket, erősíti az izmokat, visszaadja az egészséget a szélütéseknek, és elmulasztja a tagok remegéseit. Ficamok, zúzódások kezelésére is használják. Számos fertőzést okozó baktérium ellen hatásos. Gyulladás gátló. Aranyeres panaszokra javasolják, ülőfürdőként.
Hatásai: általános működésszabályzó, erősítő, görcsoldó, antiszeptikus, izzadás gátló, összehúzó, sebfertőtlenítő.
Használata külsőleg: bőrnyálkahártya gyulladások, esetén, bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, ekcémák, hajhullás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése